Вино: різновиди за сортом, поєднання зі стравами

26.10.2023
1032
PR матеріал

Фото: pexels.com

Різноманітні вина добре підкреслюють смаки м'ясних та рибних страв української кухні, чудово смакують з сиром, фруктами і не тільки. Цей вишуканий напій вважається родзинкою вечері у сімейному колі чи під час зустрічі з друзями.

За останні роки помітно зросла популярність покупок вина через Інтернет. Онлайн-супермаркет Turbo UA стверджує, що все більше киян вважають за краще купити вино онлайн уникнувши витрат на дорогу та перебування в магазині. Додатковим бонусом є можливість отримати замовлення у термосумці всього від 15 хвилин з найближчого даркстору Turbo. Замовивши товари на суму вище 250 грн, ви скористаєтеся безкоштовною доставкою. 

Для того, щоб обрати найвідповідніше вино до вечері чи свята, рекомендуємо розібратися у різних видах вина та його гармонії з різноманітними стравами. 

Різновиди виноградного вина

Більшість європейських вин належать до виноградних. Смак та аромат будь-якого виду подібного алкоголю залежить від сорту його сировини. За цією ознакою виноградні вина поділяють на:

  • сортове — використовується сировина одного сорту, одного врожаю та, часто, одного виноградника;

  • асамбляжне — суміш кількох сортів одного року врожаю та з того ж виноградника;

  • купажне — виноград з різних врожаїв, виноградників та/або сортів.

В асортименті сервісу Турбо є усі вина за класичним розподілом: червоне, біле та рожеве. Популярними є кріплені, ігристі, ароматизовані та навіть безалкогольні сорти. 

З чого ще виробляють вина

Щоб створити вино, у світі використовують не лише виноградний, а й багато фруктових, ягідних соків, зерен та частин трав'янистих рослин. Найпоширеніші вина:

  1. ягідні — чорна горобина, лісові, садові ягоди;

  2. рослинні — ревень, пелюстки троянди, кленовий сік;

  3. плодові — слива, яблуко, груша, кавун.

Після бродіння у них зберігається специфічний присмак та аромат.

Якщо для створення напою використовували різні інгредієнти, він називається багатосортовим. Цей метод використовується виробниками для того, щоб збагатити смак вина чи створити новий сорт.

На що звернути увагу при виборі вина та як його зберігати

Перш ніж купити пляшку вина, потрібно оглянути пакування, подивитися на етикетці виробника напою та кілька ключових характеристик продукту:

  • місце виробництва;

  • умови зберігання;

  • рік збору врожаю;

  • відсоток алкоголю та цукру;

  • сорт сировини.

Характеристики не мають суперечити одна одній. Наприклад, сухе вино не може містити десятки грамів цукру на літр, а солодке — більше 13 градусів міцності. Якщо вино тривалого зберігання, його корок може бути лише з кори коркового дуба, єдиний виняток – шампанські вина. 

З якими закусками подавати до столу

Обирати страви до алкогольних напоїв варто в залежності від його сорту. Сир, хліб та фрукти — закуски, що можуть вдало поєднуватися з будь-якими видами вина. Обирати солодкі десерти доцільно для споживання з кріпленими напоями. А ось, наприклад, морепродукти гармонійно поєднуються з білими сортами. Смак м’ясних страв влучно доповнюється червоними винами. Усі ці вина можна замовити онлайн у мобільному додатку Турбо та швидко отримати у термосумці до дверей. А за закуски до вина можна сплатити бонусними TurboCoin.

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.