Виручка та середній чек зростають, відвідуваність сповільнюється. Як впливають блекаути та мобілізація на ресторанний ринок – дослідження Poster

01.08.2024
1630

Фото: Poster

Середній чек закладів громадського харчування зріс на 13% до 148 грн в I півріччі 2024 року у порівнянні з I півріччям 2023 року внаслідок підняття цін. Про в дослідженні української компанії з автоматизації закладів Poster


 

Виручка закладів громадського харчування за півроку показала зростання на 16% у порівнянні із тогорічним показником. У лютому-квітні відвідуваність закладів харчування зростала, поки не обвалилася у травні-червні. Однак загальна цифра півріччя виявилась позитивною: +2% у I півріччі 2024, ніж у такому ж періоді 2023 року. 

«Окрім зростання цін, зростають і витрати закладів на комунальні платежі, зарплати персоналу й генерацію електрики. Генератори перегріваються, не витримуючи спеку,  ламаються, бо закупити якісне обладнання мали можливість не всі. Частина підприємців дивиться в бік сонячних панелей, інші переобладнують кухні, щоб мати додаткову можливість готувати на газовому обладнанні чи дровах. Є й ті, хто йде до постачальників за напівготовими продуктами, які значно скорочують час приготування у закладі», — каже Родіон Єрошек, CEO та співзасновник системи автоматизації для закладів Poster. 

Проте складні обставини, в яких вимушені працювати заклади зараз, не зупиняють ринок. У I півріччі 2024 року за ресторанними КВЕДами вже зареєструвалося 7617 ФОП та ТОВ, що на 3% більше, ніж за такий же період торік. 

Дослідження ґрунтується на неперсоналізованій агрегованій статистиці даних продажів Poster. Когорта – 8500 закладів громадського харчування всіх типів зі всіх регіонів України, які працювали протягом всього періоду дослідження.

Poster – український лідер серед систем автоматизації кафе та ресторанів. Це екосистема технологічних рішень для HoReCa: каса, програмне РРО, склад, фінанси, аналітика, CRM, QR оплати та чайові. Компанія заснована в 2013 році в Дніпрі Родіоном Єрошеком та Олександром Рижковим. 18 000 закладів в Україні працюють з Poster. Серед них великі мережі «Галя Балувана» та IQ Pizza, ресторани «Наживо» Олексія Повторейка у Києві, «Кеди-Дніпро» Дениса Жаткіна, Kolos, Marevo та «МІф» Артема Яценко та Василя Будуровича у Львові та інші.

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.