Індекс споживчих настроїв у липні зріс. Економічні очікування українців поліпшилися

15.08.2024
471

Фото: Publish Україна

Улипні 2024 року Індекс споживчих настроїв українців зріс на 7,3 пункти та становить 70,1 п. Зросли усі складові індикатора, але все одно песимістичні настрої у суспільстві переважають, свідчить дослідження Info Sapiens «Споживчі настрої в Україні», повідомляє Forbes.ua


Значення індексу коливається від 0 до 200. Значення дорівнює 200, якщо всі громадяни позитивно оцінюють економічну ситуацію, 100 – однакові частки позитивних і негативних оцінок, нижче 100 – у суспільстві переважають негативні оцінки.

  • За даними аналітиків, після кількамісячного падіння усіх ключових показників споживчої впевненості, у липні спостерігається тенденція до відновлення.
  • Минулого місяця зафіксовано значиме підвищення як споживчих настроїв населення, так і більш позитивну оцінку економічних очікувань.
  • Індекс поточного становища (ІПС) зріс і складає 53,8 п., що на 2,9 п. вище за рівень цього показника у червні. ІПС без значущих змін, і в цілому співставний з аналогічним періодом минулого року.
  • Складові цього індексу зазнали таких змін: індекс поточного особистого матеріального становища (х1) зріс на 1,8 п. та становить 49 п.; індекс доцільності великих покупок (х5) зріс на 4,1 п. та становить 58,6 п.
  • Індекс економічних очікувань (ІЕО) у липні зріс на 7,3 п. та складає 80,9 п. Динаміка складових цього індексу така: індекс очікуваних змін особистого матеріального становища (х2) складає 75,2 п., що на 5,5 п. вище за рівень цього показника у червні; індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчого року (х3) зріс на 9,8 п. та складає 65,9 п.; індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчих 5 років (х4) зріс на 6,5 п. порівняно з минулим місяцем та складає 101,6 п.
  • У липні показник індексу очікуваної динаміки безробіття зріс на 0,7 п. та складає 125 п. 
  • Індекс інфляційних очікувань залишився на рівні попереднього місяця. Індекс девальваційних очікувань зріс на 2,8 п. та складає 169,8 п.

Індекс споживчих настроїв в Україні визначають на підставі вибіркового обстеження домашніх господарств країни. Під час дослідження опитують 1000 осіб віком від 16 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 3,1%. Польовий етап даної хвилі тривав з 12 по 29 липня 2024.

У липні індекс очікувань ділової активності (ІОДА) зріс до 44,4 з 43,6 у червні, проте досі очікування бізнесу залишаються песимістичними, свідчить опитування НБУ. На це вплинули адаптивність до проблем із енергопостачанням, стабільна робота морського коридору, стійкі інфляційні очікування, пом’якшення валютних обмежень, заявив НБУ. Водночас стримуючі чинники – ризик терактів проти критичної інфраструктури, погіршення курсових очікувань та дефіцит кадрів. 

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.