Суд залишив чинним план досудової санації Eldorado на 2,5 млрд грн. Кредитори планують звернутись до Верховного суду

29.08.2024
676

Фото: Eldorado

Північний апеляційний господарський суд підтримав план досудової санації Eldorado у справі про відновлення платоспроможності, повідомила пресслужба юридичної компанії Ario Law Firm. Незгодні з рішенням кредитори планують подати касаційну скаргу до Верховного Суду. Колись одна з найбільших мереж електроніки і побутової техніки переживає важкі часи через борги. Про це пише Forbes


Суд відмовився задовольняти апеляційні скарги частини кредиторів мережі побутової техніки Eldorado, повідомила пресслужба юридичної компанії Ario Law Firm.  «Після ухвалення судом першої інстанції плану досудової санації, ми одразу – у травні 2024 року – почали виконання зобов’язань та за три місяці погасили близько 5% від затвердженої суми», — зазначає директор юридичного департаменту Eldorado (ТОВ «Дієса») Максим Байдик. План санації дозволив нашому бізнесу залишитися на плаву та розпочати відновлення, додає Байдик.

«Вже маємо два судових рішення про стягнення з Росії близько $3,6 млн та $15,95 млн за збитки, які Eldorado зазнав через російське вторгнення», – каже старший партнер Ario Law Firm Юліан Хорунжий. Частина кредиторів не погоджується з рішенням суду і намагаються розпочати процедуру банкрутства щодо Eldorado. 

«Після отримання та аналізу повного тексту судового рішення, подамо касаційну скаргу до Верховного Суду – продовжуємо діяти в рамках законодавства, захищаючи свої законні інтереси», – розповіли в коментарі Forbes Ukraine у пресслужбі ТОВ «ЮК Дистрибьюшн» — одного з кредиторів Eldorado.

Згідно з планом досудової санації, Eldorado гарантовано погашає 30% від заборгованості на суму більш як на 2,5 млрд грн протягом пʼяти років. Водночас 30% заборгованості підлягають списанню, а ще 40% кредитори отримають після відшкодування збитків, завданих Росією. 

Цей план під час загальних зборів 22 вересня 2023 року схвалили кредитори Eldorado, які володіють понад 60% вимог від загальної заборгованості.

Великим кредитором Eldorado серед державних фінустанов є «Ощад». У 2018 році компанія (позичальниками виступають юрособи «Дієса», «Технополіс-1», «Техенерготрейд») вже реструктуризувала борг перед банком на $120 млн. Заставою були товари з обігу, а головне – особиста порука Поліщука.

За рік, станом на серпень 2024 року, мережа магазинів Eldorado Віктор Поліщука скоротилася вдесятеро – із 70 магазинів до семи. 

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.