Інвестори не поспішають вкладатися у відновлення ТРЦ. В чому причина

02.09.2024
709

В Україні із 35 зруйнованих торгових центрів свою роботу відновила лише половина – 17 ТЦ. За словами голови Української ради торгових центрів (УРТЦ) Максима Гаврюшина поновили свою роботу перш за все великі ТЦ та ті, які отримали відносно невеликі пошкодження. Про це пише Liga.net


Найдорожчими стало відновлення торгових центрів Nikolsky у Харкові, Riviera Shopping City в Одесі, Retroville у Києві. Інвестиції у відновлення ТЦ Нікольський сягнули 18 млн євро.

На сьогодні понад 400 тис. кв. м орендної площі залишається зачиненою, що становить 7% від її загальної кількості. Основна причина, чому інвестори не вкладають кошти – ризик повторних обстрілів. Більшість пошкоджених ТЦ розташовані у Харківській, Донецькій та Херсонській областях.

"Крім того, соціально-економічна ситуація в цих регіонах залишається важкою. Населення міст значно скоротилося внаслідок міграції. Наприклад, у Херсоні залишилось близько 20% людей. В таких умовах, навіть якщо ТЦ буде відновлений, повернення орендарів буде під великим питанням. Тобто порівняно з довоєнною ситуацією ризики суттєво зросли, а дохідна частина знизилась. Тому не для всіх ТЦ прийшов час для відновлення", – каже Гаврюшин.

Наразі найбільшими ТЦ, що не відновили роботу та знаходяться на підконтрольній Україні території, є харківський ТЦ "Караван" та ТЦ "Фабрика" у Херсоні.

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.